Terug naar overzicht

Het jaarcongres van de NFMD vond plaats op een bijzondere locatie: Nationale Opera & Ballet in Amsterdam!

Opening en spreker Rina-Joosten Rabou, Seedlink Tech

Na de opening en welkomstwoord van voorzitter Judith Alexander was het podium voor Rina Joosten-Rabou. Rina is co-founder en Chief Commercial Officer van Seedlink Tech. Dit innovatieve en snelgroeiende technologiebedrijf uit Shanghai heeft recent haar Europese hoofdkantoor geopend in Amsterdam. 

Rina begint haar voordracht met een prettig in het gehoor liggend muziekstuk. Het blijkt gecomponeerd door een robot.  In een aanstekelijk verhaal neemt ze ons mee in de wereld van algoritmes en digitale vooruitgang. Zo is de zelfsturende helicopter geen toekomstmuziek meer, maar werkelijkheid. Met een machinebrein kan je meer! Rina heeft met haar bedrijf een methode ontwikkeld waardoor het mogelijk is om talentvolle medewerkers te selecteren die ook echt passen bij het bedrijf. Niet solliciteren op basis van cv, maar door het beantwoorden van open vragen. Het taalgebruik van de kandidaat wordt vergeleken met het taalgebruik van het bedrijf. Dit leidt tot succesvollere matches dan de traditionele selectiemethoden, reden waarom een bedrijf als L’Oreal in China over is gegaan op deze manier van selecteren. De passie van Rina voor haar werk komt duidelijk naar voren als ze vertelt over Laurel, een meisje dat niet naar de juiste Chinese universiteit is geweest en nooit door de eerste selectieronde zou zijn gekomen voor het gebruik van artificial intelligence. Inmiddels werkt ze al een aantal jaren bij L’Oreal. Door weg te blijven van (on)bewuste voorkeur en andere vage selectiecriteria krijgt ook de kandidaat die minder voor de hand ligt een kans om geselecteerd te worden. 

Rina sluit haar voordracht af met door te vertellen dat de komende jaren door het verrijken van de algoritmes met data op basis van tone of voice en micro expressies het selecteren nog effectiever zal kunnen worden.

Rondleiding

Na dit zeer boeiende verhaal is het tijd om de benen te strekken. Verdeeld in 4 groepen worden de deelnemers rondgeleid achter de schermen van het Nationale Opera en Ballet. Terwijl er druk wordt gewerkt aan de opbouw van het podium van operavoorstelling van de avond, lopen we langs de decorstukken, de kleedkamers en de oefenruimtes. Indrukwekkend om te zien hoe er met man en macht gewerkt wordt in dit prachtige theater.

Na de lunch is het podium even voor het NFMD bestuur. Vol trots wordt de nieuwe website gelanceerd. Voor groen naar geel. Met een mooi logo dat het staat voor het vergaren van de kennis en ontmoeten door onze netwerkbijeenkomsten.

Piet van Gennip & Matthew Rowe, Nationaal Balletorkest

Hierna was het tijd voor Piet van Gennip, de directeur van het Nationaal Balletorkest. In een zeer interactieve sessie nam hij ons mee in de wereld van de individuele orkestmusicus en de directeur die van het teamgevoel wil bevorderen. 

Matthew Rowe, chef-dirigent van het Balletorkest en de muzikaal leider van het Nationale Orkest neemt het stokje van Piet en laat zien (en horen) hoe belangrijk het samenspel is in het orkest aan de hand van de partituur 'Vuurvogel' van Igor Strawinsky. Ook de dirigent is een zeer belangrijke speler, zeker in de rol die Matthew vervult. Hij is de enige die zowel het ballet als het orkest ziet tijdens een voorstelling en moet zorgen voor de optimale verbinding tussen dans en muziek. Aan de hand van 3 beeldfragmenten laat hij zien hoe belangrijk de lichaamshouding is van een dirigent. Het was zeer vermakelijk om te zien hoe Leonard Bernstein zelfs met alleen zijn gezicht dirigeert.

Dit smaakte naar meer en dat gebeurde door de deelnemers te laten oefenen. Het in canon laten zingen van het Vader Jacob bleek nog niet zo heel eenvoudig. Een mooie muzikale afsluiting van informatief jaarcongres!

Datum en tijden
01-02-2018 | 09:30 - 16:30 uur
Locatie
Nationale Opera & Ballet, Amstel 3, Amsterdam
Programma
09:30 uur Welkom bij Nationale Opera & Ballet
10:00 uur Spreker Rina Joosten-Rabou, Seedlink Tech
10:45 uur Break met gelegenheid tot netwerken
11:15 uur Rondleiding achter de schermen bij Nationale Opera & Ballet
12:00 uur Lunch
12:30 uur Workshop 'Leiden als een Maestro'
15:45 uur Afsluitende borrel