Terug naar overzicht

Patrick van Hees is dé Nederlandse expert op het gebied van geluk. Op basis van onderzoeken en publicaties van deskundigen over de hele wereld, aangevuld met inzichten uit persoonlijke gesprekken met experts uit theorie én praktijk, komt hij met zijn theorie over geluk: Geluk is D.O.M. Oftewel: Doelen, Oplaadpunten, Mensen. Wat zijn precies deze doelen? Hoe vind je jouw persoonlijke oplaadpunten, en waarom is verbinding met andere mensen zo belangrijk? Patrick van Hees legt op frisse, duidelijke wijze uit hoe je jouw geluksgevoel kunt optimaliseren.

Doelen

Je hebt er vast weleens over gefantaseerd: dat de miljoenenklapper morgen op jóuw lot valt, en je voor de rest van je leven precies kunt doen waar je zin in hebt. Eindeloos op een eiland in de Stille Zuidzee hangen, zoveel boeken lezen als je wilt of de hele wereld over fietsen. Maakt ons echt niet gelukkig, zegt Patrick. Want het slaat ons ieder Doel uit handen: dingen om naartoe te leven, van te dromen en je best voor te doen. Doelen zijn er trouwens in allerlei soorten in maten. Je hebt in je leven immers allerlei rollen – kind, zus, geliefde, werknemer, vrijwilliger- en in elke rol heb je een doel.  Hoe meer die doelen vanuit je hart komen (je wilt écht graag een liefhebbende partner zijn, of een vrijwilliger die mensen verder helpt) hoe meer ze je leven verrijken.

Oplaadpunten

Volgens Patrick kunnen we onszelf prima vergelijken met onze telefoon. Ook wij gaan niet oneindig mee: op een gegeven moment vallen we uit. Om gelukkig te zijn, moet je zorgen dat je jezelf vaak genoeg oplaadt. ‘Oplaadpunten vormen als het ware de accu voor je geluk,’ zegt Patrick. ‘We hebben energie nodig om Doelen te kunnen nastreven en om verbinding met Mensen te maken.’ Maar hoe doe je dat, dat opladen? Patrick ondervroeg 1000 Nederlanders naar hun favoriete oplaadpunten en leidde daar een top-10 uit af. ‘Vakantie’, noemden veel mensen, maar ook ‘tijd met geliefde doorbrengen’, ‘muziek luisteren’ en ‘op tijd naar bed gaan’. Het kan voor jou ook iets heel specifieks zijn, zoals tekenen, naar het bos gaan of naar de sauna gaan. Hoe beter je weet wat jou doet opladen, hoe meer oplaadmomenten je kunt inbouwen.

Mensen

Niet voor niets staat ‘tijd met geliefde doorbrengen’ heel hoog in de top tien van oplaadpunten. De M is van de drie geluksbrengers de belangrijkste, volgens Patrick. ‘Liever vrienden zonder geld dan geld zonder vrienden.’ Je kunt méér geluk uit de mensen om je heen halen door bewust energie en tijd in hen te steken. Zijn er mensen in je omgeving die je beter zou willen leren kennen? Probeer dan een keer per maand om met een van die mensen in contact te komen, adviseert Patrick. Stuur regelmatig de mensen die je lief zijn een berichtje, zomaar. En maak anderen blij – door hen te helpen, met hen mee te denken, simpelweg aandacht te schenken.

Patrick van Hees (1969) groeide op in een volksbuurt in Zaandam. Hij studeerde Commerciële Economie en Sociale Wetenschappen. Tijdens zijn studies werkte hij ‘s nachts als taxichauffeur in de regio Amsterdam. In 2009 verkocht hij zijn adviesbureau om zich volledig te richten op het onderwerp ‘geluk’. Patrick deed vijf jaar onderzoek en reisde onder meer twaalf keer naar Cambridge, dat uitgroeide tot zijn inspiratiebron. De combinatie van levenservaring en wetenschappelijke inzichten leidden tot zijn ‘geluk formule’ Geluk is D.O.M., die hij ontvouwt in zijn spannende debuutroman ‘De Geluk professor’ (2011), en verder uitwerkt in ‘De Geluksoma‘ (2015, over het geheim van gelukkig oud worden) en zijn meest recente boek ‘Geluk is D.O.M. – drie bouwstenen voor geluk‘ (2016). Patrick verzorgt lezingen, workshops en masterclasses over geluk in binnen- en buitenland. Ook treedt hij geregeld op als dagvoorzitter.

Datum en tijden
04-02-2021 | 09:30 - 11:30 uur
Locatie
Online
Programma
09:30 - 10:30 uur Lezing door Patrick van Hees
10:30 - 11:30 uur Napraten in groepjes