Op 4 februari nam Patrick van Hees, geluksexpert en oprichter van het CHAP Happiness Institute, ons mee in het belang van geluk op de werkvloer én daarbuiten. Patrick combineert wetenschappelijke inzichten op het gebied van geluk met praktische toepassingen en vertelde tijdens deze webinar over dit thema.
De bijeenkomst begon gelijk met een confronterende vraag: “wanneer was jij het meest gelukkig in de afgelopen week?”. De antwoorden stroomden al snel binnen in de chat: tijdens een momentje met de kinderen, tijdens een mooie wandeling in de natuur, tijdens het uitoefenen van een hobby. Precies wat Patrick al voorspeld had, bleek op zijn volgende slide. En vooral: geen enkel antwoord dat direct gericht was op het werk of op materiële beloningen. Patrick voegde daar echter wel direct een hoopgevende boodschap aan toe: dit betekent immers ook dat geluk van veel dingen afhankelijk is, niet alleen van je directe (werk)omstandigheden. Dat blijkt: ook mensen in moeilijke omstandigheden (zoals een laag inkomen of verminderde gezondheid) kunnen vaak nog best wel gelukkig zijn.
Geluk is D.O.M.
Patrick stelde vervolgens dat geluk D.O.M. is. Nee, niet “dom” als in: stom, niet waard om er moeite voor te doen. Maar D.O.M.: het gaat om doelen, oplaadpunten en mensen. Bij doelen gaat het er dan vooral om dat mensen zelf hun werk en loopbaan kunnen sturen, daar invloed op kunnen uitoefenen. Oplaadpunten zijn essentieel om de spreekwoordelijke batterij op te kunnen laden en stress te verminderen. Fun fact: social media gebruik valt niet in deze categorie. Menselijk contact is ook van groot belang: mensen met sterke en positieve netwerken zijn over het algemeen gelukkiger.
Hoewel Patrick het niet expliciet besprak, vallen deze drie thema’s ook samen met veel recent wetenschappelijk onderzoek. Zo is in de literatuur over loopbaanontwikkeling duidelijk naar voren gekomen dat zelfsturing enorm belangrijk is voor duurzaam loopbaansucces. Bovendien zijn populaire theorieën als de conservation of resources theory en self-determination theory de afgelopen jaren veel gebruik om te begrijpen hoe belangrijk onder andere hulpbronnen en menselijk contact zijn in het functioneren en het geluk van mensen. Een mooie link tussen wetenschap en praktijk dus tijdens deze webinar van Patrick.
Wil jij je probleem ruilen?
Er werden ook nog wat praktische oefeningen gedaan om het verhaal meer handen en voeten te geven. Zo mochten alle deelnemers nadenken over hun eigen grootste problemen en ook die van andere mensen die dicht bij ze staan. Vervolgens was de vraag: met wie wil je welke problemen ruilen? De conclusie: bijna niemand wilde ook maar iéts ruilen. En dat besef kan je alweer net een klein beetje gelukkiger maken. Ook het stilstaan bij genieten van kleine dingen leverde mooie inzichten op. Patrick benadrukte het belang van bewust genieten en noemde voorbeelden van strategieën die je hierbij kan toepassen, zoals het stilstaan bij een mooie zonsondergang, herinneringen opbouwen met je geliefden, of je fijne ervaringen delen met mensen om je heen.
Conclusie
De slotconclusie van deze NFMD bijeenkomst was heel hoopvol, zelf in de huidige uitdagende COVID-19 tijden: niet alles hoeft perfect te zijn om toch gelukkig te kunnen zijn. Het is logisch dat het soms wel eens iets beter, dan weer iets minder gaat. Maar we kunnen meer dan we denken: door bewust bezig te zijn met onze gedachten en gedrag kunnen we onszelf en de mensen om ons heen misschien net even wat gelukkiger maken.
De allerlaatste tip van Patrick: richt je niet alleen op het licht na de corona tunnel, maar probeer ook vooral te zoeken naar lichtpuntjes ín die tunnel.