Terug naar overzicht

De kracht van de onderstroom

Vaak zijn we in ons dagelijkse werk vol aandacht voor de bovenstroom in de organisatie, zoals de visie, strategie, doelstellingen en targets. De bovenstroom is immers zichtbaar, toetsbaar en controleerbaar. Minstens zo belangrijk is de onderstroom: niet zo voorspelbaar, minder toetsbaar, subjectief, maar net zo aanwezig als de bovenstroom. 

Nieuwsgierig wat die onderstroom is en kan doen voor jou en je organisatie? Kom naar het NFMD jaarcongres op 31 januari 2019!

We organiseren het congres in een zinnenprikkelende omgeving met inspirerende sprekers, die als geen ander kunnen vertellen hoe de onderstroom de bovenstroom kan versterken.

 

Spreker Arend Ardon

Arend Ardon is sociaal psycholoog, bedrijfskundige en eigenaar van The Change Studio. Vanuit zijn onderneming werkt hij met collega’s en opdrachtgevers aan moderne wegen naar vernieuwing. De rode draden: Lead. Inspire. Create.

Workshop 'Vertrouwen op je intuïtie'

In de onderstroom liggen onderliggende emoties, motivaties, overtuigingen en weerstanden. Hoe kun je helder krijgen wat er nu werkelijk speelt? In deze workshop staan we stil bij hoe jij je intuïtie kunt inzetten om helder inzicht te krijgen in deze onderstroom. Hoe kun je mensen beter inschatten en vertrouwen op je intuïtie bij de keuzes die je maakt? Luc van Esch geeft trainingen, workshops en lezingen voor bedrijven en particulieren. Hierin legt hij – net als in zijn boek – op een nuchtere manier uit wat intuïtie is en laat hij deelnemers ervaren hoe ze op hun gevoel kunnen vertrouwen.

Workshop 'Onderstroom tijdens verandertrajecten'

Hoe creëer je een zinvolle onderstroom door je aanpak in organisatie ontwikkeling en verandertrajecten? Onderstroom is er altijd binnen een organisatie, maar hoe kunnen we de onderstroom voor extra beweging of versnelling laten zorgen? 

In de workshop ervaar je het effect van je kijk op veranderen en ontwikkelen en wat dit doet met de dynamiek en onderstroom in je organisatie. Maaike Nooitgedagt sluit af met een blik in de spiegel: op welke manier draag jij (per ongeluk) bij aan een disfunctionele onderstroom? En hoe zou dat anders kunnen?

Workshop 'Minder schroom voor de onderstroom'

Veel mensen weten heel goed dat de onderstroom van teams belangrijk is maar vinden het toch spannend om er er een duik in te nemen. In deze workshop gaan we met Martijn Vroemen enkele kenmerken en misverstanden van die onderstroom bespreken, alsmede een manier om diagnose te plegen en de onderstroom te beïnvloeden. Ook zullen we een kleine, praktische oefening doen, die iedereen de volgende dag in een eigen team kan gebruiken.

Workshop 'Niet stoeien met een naaktslak'

Een psychodynamisch perspectief op organisatie ontwikkeling. De primaire taak van organisaties en de daaraan verbonden emoties, zijn van invloed op de vraagstukken, werkprocessen en werkrelaties in organisaties. In deze workshop neemt Martha Mens ons mee in de manier waarop zij in de ontwikkeling en verandering van, groepen, systemen en individuen bewuste en onbewuste processen die in alle organisaties spelen, zichtbaar maakt en verheldert.

Spreker Ben Kuiken

Ben Kuiken is filosoof, schrijver en ontregelaar. Denkadviseur, praatjesmaker en blogger. Initiatiefnemer van nieuworganiseren.nu en een groot fan van simpel organiseren. ‘Organiseren is simpel, maar het moeilijkste wat er is, is simpel organiseren’ (vrij naar J.Cruyff).

Pas op voor de onderstroom! De onderstroom is levensgevaarlijk: hij sleurt je zo maar mee de diepte in. En zie dan nog maar weer eens boven water te komen. Of is het misschien ook wel fijn, daar in die diepe, donkere zee? Waar je even niets moet, maar alles mag. Organisatiefilosoof Ben Kuiken neemt je mee naar de diepere wateren van ons denken. Ga je mee?
Datum en tijden
31-01-2019 | 09:30 - 17:00 uur
Locatie
CAPI, Asteriastraat 17-19, Tilburg
Programma
09:30 uur Ontvangst
09:30 uur Rondleiding door CAPI fabriek
10:00 uur Start programma
10:15 uur Spreker Arend Ardon
11:45 uur Workshops ronde 1
13:00 uur Lunch pauze
14:00 uur Workshops ronde 2
15:30 uur Afsluiting door Ben Kuiken
16:15 uur Borrel en gelegenheid tot netwerken
17:00 uur Einde programma
Route / Parkeergelegenheid

Gratis parkeren op locatie
30 minuten vanaf Station Tilburg